Bil-DJ eller bilförare?

Jag minns när jag var yngre och skulle åka bil med mamma och pappa. Det var en självklarhet att pappa skulle köra. Mamma satt alltid i det främre passagerarsätet och rattade radion, men rattade väldigt sällan ratten. Till och med när vi skulle åka längre sträckor så insisterade pappa på att få köra hela vägen. Där och då tänkte jag naturligtvis inte mycket på det, men självklart har det format delar av min syn på bilkörning och vem i min familj som är den mest naturliga bilföraren när jag själv, sambon och mina barn ska ut och köra. Men så för en tid sedan så började jag tänka till. Det är faktiskt väldigt skönt och bekvämt att sitta såväl i baksätet som i det främre passagerarsätet. Jag kan obehindrat manövrera min telefon eller vara den som bestämmer över vad som ska spelas i bilstereon. På senare tid har vår jämlikhet bakom ratten blivit betydligt bättre och vi försöker dela lika så mycket vi kan. Det är faktiskt ganska skönt att innan bilresan veta att man antingen är i kontroll över bilen eller över bilstereon. Det ger en möjlighet att få ut mer av resan. Ibland brukar vi fråga vår tvååriga dotter vem hon tycker ska köra, och då brukar svaret bli ”mamma!”. Om mamma är en bättre bilförare eller om pappa är en bättre bil-DJ har dottern ännu inte uttalat sig om.

Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

I Sverige är det oftast männen som kör

När kvinnor och män delar ratten ökar trafiksäkerheten. Dessutom blir vi bättre förebilder för barn och unga. Tillsammans kan vi bryta gamla vanor.

Formulär

Tack! Vi kontaktar dig inom kort med svar.

Det verkar vara något fel. Se till att båda fälten är fyllda och försök igen.

Dela Ratten är ett initiativ från Ford i samarbete med progressiva aktörer som vill bidra till en säkrare trafikmiljö i Sverige. Vill du också vara med? Hör av dig till Erik Lindham, Informationschef på Ford Sverige, elindham@ford.com