Charles Duhigg om hur du bryter oönskade vanor och skaffar nya

Vi har nog alla fallit i fällan att ta en kaka till eftermiddagsfikat trots att vi har lovat oss själva att inte göra det, eller struntat i att ta tag i träningen trots vårt nyårslöfte.

New York Times journalisten Charles Duhigg, påstår sig ha hittat den magiska formulan för att bryta dåliga vanor, baserad på hundratals vetenskapliga artiklar som han har sammanfattat i boken ”Vanans makt – varför vi gör som vi gör och hur vi kan ändra på det”. Du kan även se hans föreläsning här.

Kort summerat menar Charles att vi måste identifiera vad det är som triggar igång ett beteende hos oss och vad belöningen är med det beteendet. Lyckas du identifiera triggern, kan du även förhindra beteendet genom att medvetet göra på ett annat vis. Upptäcker du till exempel att triggern till att du tar en kaka varje dag kl 15.00 är för att du börjar bli trött, kan du medvetet ställa dig upp från arbetsplatsen kl 15.00 och ta en promenad istället.

Omvänt innebär det att om man vill börja springa varje morgon, bör man inte fokusera på själva beteendet, det vill säga att springa. Utan istället hitta en trigger som sätter igång beteendet, att springa. Triggern kan förslagsvis vara ett par löpardojor som du placerar bredvid sängen varje morgon, som ska trigga igång beteendet att springa varje gång du ser dem. För att det ska funka är det dock viktigt att man får en omedelbar belöning efter löpningen, vilket till och med kan vara en liten chokladbit.

Hjärnan är lat och lär sig snabbt ett vanemönster, vilket innebär att du snart kan ta bort den där chokladbiten efter löpningen. Hjärnan har redan skapat en ny vana som triggas av att du ser dina löpardojor varje morgon, och vips så har du fått in en ny och hälsosam vana i ditt liv!

I Sverige är det oftast männen som kör

När kvinnor och män delar ratten ökar trafiksäkerheten. Dessutom blir vi bättre förebilder för barn och unga. Tillsammans kan vi bryta gamla vanor.

Formulär

Tack! Vi kontaktar dig inom kort med svar.

Det verkar vara något fel. Se till att båda fälten är fyllda och försök igen.

Dela Ratten är ett initiativ från Ford i samarbete med progressiva aktörer som vill bidra till en säkrare trafikmiljö i Sverige. Vill du också vara med? Hör av dig till Erik Lindham, Informationschef på Ford Sverige, elindham@ford.com