backspegel_webb

Glöm inte att Dela Ratten i vinter!

NTF arbetar för en säker trafik. Därför var det naturligt för oss att, för andra året i rad, involvera oss i trafiksäkerhetsinitiativet ”Dela Ratten”.

Dela Ratten är en kampanj som lanserades med syftet att öka trafiksäkerheten genom att uppmana det svenska folket att dela jämställt på körningen. Undersökningar visar nämligen att endast 15 % av alla svenska par delar helt lika på körningen, trots att statistik visar att män löper tre gånger så hög risk att vara inblandade i trafikolyckor, jämfört med kvinnor.

Extra viktigt att dela på ratten och bilkörningen är det nu på vintern, då det är mörkt, halt och extra svåra vägförhållanden. Här kommer några av våra tips inför årets vinterkörningar.

Planera din resa och Dela Ratten

Forskning har visat att andelen trafikolyckor som beror på trötta förare är minst 30 procent. Orsaken till dessa olyckor är ofta för långa körtider. Genom att dela lika på körningen när du är ute och kör med din partner minskar risken för att någon blir för trött betydligt. Dessutom får båda parter körtid och körvana.

Håll hastighet, avstånd och kör nykter

Vinterhalvåret bjuder ofta på en hel del festligheter, från julbord med jobbet till släktmiddagar som gör att alkoholkonsumtionen går upp. Totalt omkom 83 personer i alkohol- och drogrelaterade olyckor under 2016. Det motsvarar 32% av alla omkomna. Därför är det extra viktigt att hålla hastigheten och köra nyktert under vinterhalvåret.

Byt till vinterdäck

Kan tyckas vara en självklarhet, men kom ihåg att byta till vinterdäck! Vinterdäck ska användas vid vinterväglag 1 december - 31 mars, och dubbade vinterdäck får användas 1 oktober-15 april. (Men även under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag).

Marie Nordén, Generalsekreterare NTF

I Sverige är det oftast männen som kör

När kvinnor och män delar ratten ökar trafiksäkerheten. Dessutom blir vi bättre förebilder för barn och unga. Tillsammans kan vi bryta gamla vanor.

Formulär

Tack! Vi kontaktar dig inom kort med svar.

Det verkar vara något fel. Se till att båda fälten är fyllda och försök igen.

Dela Ratten är ett initiativ från Ford i samarbete med progressiva aktörer som vill bidra till en säkrare trafikmiljö i Sverige. Vill du också vara med? Hör av dig till Erik Lindham, Informationschef på Ford Sverige, elindham@ford.com