Byt Plats och Dela Ratten

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men när svenskar åker bil tillsammans är det oftast mannen som kör. Det är ingenting nytt, hela 72 % uppger att det var deras pappa som körde när de växte upp. Vi vill skapa jämställdhet i bilen – och samtidigt skapa säkrare vägar. Det första steget är att få svenskar att byta plats och dela ratten.

Varför ska vi Dela Ratten? Svaret är enkelt. När fler delar ratten får vi färre olyckor på vägarna.

Varför ska vi Dela Ratten? Svaret är enkelt. När fler delar på körningen får vi färre olyckor på vägarna.
Statistik visar att kvinnor i genomsnitt orsakar färre olyckor i trafiken än män. Om vi delar ratten mer jämställt får också båda parter i en relation mer körtid och blir mer erfarna förare. Kort sagt bidrar ett mer jämställt körmönster till en säkrare trafikmiljö. Trots tydlig attitydförändring efter Dela Ratten 2016, halkar tyvärr beteendet efter.

”Det vi ser här är det vi kallar för intention – behavior gap, det finns en positiv intention, men det är svårare att få till en beteendeförändring. Vi är vanemänniskor och känner oss trygga i mönster och rutiner. För att öka sannolikheten för att uppnå ett önskat beteende, måste vi verkligen bestämma oss. Det är centralt att ha en plan för när eller var vi byter plats i bilen. Om vi har förmågan att genomföra förändringen samt förutser möjliga svårigheter och vägar att bemästra dessa blir det lättare att lyckas”, Sofia Bunke, universitetslektor vid Institutionen för psykologi, Lunds universitet Att bryta gamla vanor har dessutom visat sig kunna bidra till att vi mår bättre och blir mer kreativa. Forskare menar att personer som tar olika vägar till jobbet, byter plats vid matbordet och på jobbet, och regelbundet gör olika mindre förändringar i vardagen blir både gladare och smartare. Att dela ratten bidrar inte bara till trafiksäkerheten, utan också till personlig utveckling.

Trafiksäkerhetsinitiativet Dela Ratten genomförs med målet att informera och inspirera svenskar att mer jämställt dela tiden bakom ratten. Kampanjen är ett initiativ från Ford i samarbete med en rad progressiva aktörer som vill bidra till en säkrare trafikmiljö i Sverige. Vill du också vara med? Hör av dig till Erik Lindham, Informationschef på Ford Sverige, elindham@ford.com

Vi delar ratten
MRF Logotyp
NTF Logotyp
MHF Logotyp
Ford Logotyp
Ford Credit Logotyp
IF Logotyp
Bil Sweden Logotyp
ABS Logotyp
Continental Logotyp

I Sverige är det oftast männen som kör

När kvinnor och män delar ratten ökar trafiksäkerheten. Dessutom blir vi bättre förebilder för barn och unga. Tillsammans kan vi bryta gamla vanor.

Formulär

Tack! Vi kontaktar dig inom kort med svar.

Det verkar vara något fel. Se till att båda fälten är fyllda och försök igen.

Dela Ratten är ett initiativ från Ford i samarbete med progressiva aktörer som vill bidra till en säkrare trafikmiljö i Sverige. Vill du också vara med? Hör av dig till Erik Lindham, Informationschef på Ford Sverige, elindham@ford.com