familj_webb

"Pappa kör"

”Pappa kör”, säger dottern på väg till parkeringen. Det är söndag och familjen ska till stormarknaden för att handla. Hon har rätt. Pappa kör oftast när svenska familjer är ute på vägarna. Så har det varit länge. Fler än 7 av 10 svenskar uppger att det oftast var pappa som körde när vi växte upp. Det vill vi ändra på. Dels för att ge fler mångfacetterade körförebilder till den generation som nu sitter i baksätet och väntar på att bli 18. Dels för att det kan ge positiva effekter på trafiksäkerheten. NTFs statistik visar att kvinnor kör säkrare än män och orsakar färre olyckor, även justerat för det faktum att män kör oftare. Och svenska folket håller med. Vår SIFO-undersökning visar nämligen att en majoritet av svenska folket också är övertygade om att kvinnor kör säkrare än män. Så, utifrån detta perspektiv är det rimligt att anta att fler kvinnor bakom ratten skulle kunna bidra till färre trafikolyckor.

 

Varför ser det då ut som det gör? Vår undersökning visar att många gånger sker det av gammal vana.  En ökad jämställdhet bakom ratten kan bidra till ökad trafiksäkerhet. Men det sänder också viktiga signaler till den generation som nu växer upp.

 

Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige

I Sverige är det oftast männen som kör

När kvinnor och män delar ratten ökar trafiksäkerheten. Dessutom blir vi bättre förebilder för barn och unga. Tillsammans kan vi bryta gamla vanor.

Formulär

Tack! Vi kontaktar dig inom kort med svar.

Det verkar vara något fel. Se till att båda fälten är fyllda och försök igen.

Dela Ratten är ett initiativ från Ford i samarbete med progressiva aktörer som vill bidra till en säkrare trafikmiljö i Sverige. Vill du också vara med? Hör av dig till Erik Lindham, Informationschef på Ford Sverige, elindham@ford.com